Gastouder worden

Hoe word ik een gastouder?

De belangrijkste eigenschap van een gastouder is liefde voor kinderen hebben. Je gaat graag met kinderen om en wilt een positieve bijdrage leveren aan hun ontwikkeling. Daarbij vind je het belangrijk dat ouders hun kind met een gerust hart bij jou kunnen achterlaten.  Ook voor opa`s en oma`s die ervoor kiezen om gastouder te worden van hun kleinkinderen zijn bovenstaande beweegredenen relevant.

Als je als erkend gastouder aan de slag wilt, dien je aan verschillende eisen te voldoen:

Leeftijd
Een gastouder dient 18 jaar of ouder te zijn.


Taal
Gastouders in Nederland dienen het ABN te beheersen.

Het diploma
Er zijn diverse opleidingen die voldoen om gastouder te kunnen worden. De minimale opleidingseis is het MBO2 diploma Helpende Zorg en Welzijn.
Voldoe je niet aan deze opleidingseis, maar heb je wel aantoonbare ervaring met kinderen, bijvoorbeeld doordat je je eigen kinderen hebt opgevoed, dan kun je een EVC-traject volgen. EVC staat voor: Erkenning Verworven Competenties Dit is een verkorte manier om het certificaat te behalen zodat je als gastouder aan de slag kunt. Meer informatie hierover vind je hier: http://www.kenniscentrumevc.nl/tablet/index.html

EHBO aan kinderen
Er zijn diverse erkende certificaten die voldoen voor gastouders. 
Kijk voor de volledige lijst op: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/regelingen/2015/03/27/register-ehbo-certificaten

VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag)
Indien de opvang plaats zal vinden in je eigen woning moeten zowel jij als je huisgenoten van 18 jaar en ouder beschikken over een VOG. 
Een VOG kan alleen via een Gastouderbureau worden aangevraagd.
Ga je als gastouder bij ouders thuis aan de slag, dan hoef je alleen een VOG voor jezelf aan te vragen.

Indien je aan bovenstaande eisen voldoet, kun je je door bemiddeling van een erkend Gastouderbureau in het LRK (Landelijk Register Kinderopvang) laten registreren.